Buitengebiedtoeslag / eigen bijdrage – waarom?

De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hollands Kroon is duur. Dit komt doordat de gemeente zo’n groot oppervlakte beslaat terwijl er relatief weinig woningen en bedrijven in het buitengebied staan. De hoge investering moet daardoor worden terugverdiend via relatief weinig abonnementen. Om de financiering van de omvangrijke investering sluitend te krijgen is een toeslag benodigd.

De Coöperatie en Kabeltex gebruiken de term buitengebiedtoeslag. Digitale Stad gebruikt de term: eigen bijdrage.

Kabeltex hanteert in overgangsgebieden (van buitengebied naar kern) het “Ziggo-criterium”: Woont u op een adres waar u een Ziggo abonnement kunt afsluiten? Dan is voor u de buitengebiedtoeslag niet van toepassing en betaalt u alleen het abonnementstarief. Deze regeling is niet van toepassing op bedrijfsterreinen, daar blijft de toeslag van toepassing. Digitale Stad hanteert het Ziggo criterium niet, daar geldt de toeslag voor buitengebied adressen altijd.