Spotlights is Carla vreemd

Carla

Het was nog best lastig om een afspraakje te maken. Carla van Balen Blanken is namelijk een druk baasje. Net teruggekomen uit Oostenrijk ontvangt ze mij op de Zwinweg in Anna Paulowna. Carla is met haar dochter en haar gezin op wintersport geweest. Voor de gezelligheid, maar ook als een extra paar handen voor de kleinkinderen. In huis is het dan ook een walhalla voor kinderen. Overal speelgoed en zelfs nog een aankleedkussen. De hond moest even weten wat voor vlees hij in de kuip had. Verderop staat de televisie luid en duidelijk het glasvezelsignaal te vertalen. 

Sinds 3 februari 2020 zijn ze bij Carla thuis overgegaan naar Kabeltex. Uiteraard met grote tevredenheid “We betalen minder en de snelheid en de kwaliteit is vele malen hoger”. KPN en kanaal Digitaal zijn samen duurder. Eindelijk eer naar werken, want Carla heeft samen met anderen veel werk verricht om dit te realiseren. Zelf vindt ze dit de normaalste zaak van de wereld. “Ik vind dat je best iets voor je omgeving of voor de maatschappij kan doen”. 

Carla’s betrokkenheid bij de Coöperatie dateert uit de periode dat ze bij de Oostpolder belangenvereniging een noodkreet liet horen over het dramatisch slechte internet in de polder. Er moest iets gebeuren. Daar ontmoette ze zo’n 7 jaar geleden Corry de Lange van de Coöperatie Breedband Hollands Kroon. Ze is sindsdien met hart en ziel als vrijwilligster bij de Coöperatie betrokken. “Ik heb indertijd A zegt en dan moet je ook B zeggen.” In samenwerking met andere vrijwilligers is er een fors aantal abonnementen geworven. Met de zelf gefabriceerde Kabeltex magneetsticker op de auto onderstreept ze haar missie. Er zijn heel wat keukentafel gesprekken gevoerd. Ook nu nog, want ze is de steun en toeverlaat voor mensen die niet zo thuis zijn in dat internet en glasvezelgedoe. Zo helpt Carla bijvoorbeeld bij het invullen van de formulieren, zodat de monteur langs kan komen. Bijna dagelijks logt ze in op het Kabeltex klantsysteem om komende abonnees te adviseren bij hun aansluiting. “Het is leuk om te doen en je maakt van alles mee”. We raken niet uitgebabbeld, maar het is tijd om afscheid te nemen. In de hal komen we de magneetsticker tegen en maken een foto. Onderweg naar huis word ik geappt door Carla.  Ze benadrukt nogmaals dat het binnenhalen van de Kabeltex contracten de verdienste is van alle super vrijwilligers. En ter aanvulling: “Ik houd er zelf niet van zo in de spotlights te staan.” 

Simon Bos