Vragen van leden in de Wieringermeer en Niedorp

question-mark-1168806[1]

Wij krijgen veel vragen van leden van de Coöperatie Breedband Hollands Kroon over de in de Wieringermeer en Niedorp huis aan huis verspreide brochure en de inloop actie van Digitale Stad (Delta Rijssen). Deze partij biedt via hun open netwerk abonnementen aan van de providers bij KPN, T-Mobile of xs4All (KPN). Op verzoek van veel leden van de Coöperatie sturen wij deze mail waarin we ingaan op een aantal vragen die bij hen leven. Hieronder vindt u de vragen met daarbij onze antwoorden.

Wat is jullie planning?

  • Breezand is op dit moment voor 70% gereed, de aanleg tot en met Wieringerwaard loopt momenteel en de planning is dat deze eind 2019 gereed is. Zie ook het onderdeel Planning.
  • Ten aanzien van het resterende deel van het netwerk van de Coöperatie/Kabeltex geldt dat we dit versneld kunnen aanleggen zodra twee rechtszaken zijn afgerond. Deze rechtszaken zijn aangespannen door Delta Rijssen (dezelfde partij als Digitale Stad) en FiberNH, omdat zij het niet eens zijn met de garantstelling door de provincie op onze financiering. Doordat deze twee partijen een gerechtelijke procedure tegen de provincie zijn gestart is de financiering voor aanleg van ons glasvezelnetwerk nog niet vrijgegeven.
  • De rechtszaak die Delta Rijssen heeft aangespannen is inmiddels gewonnen en achter de rug.
  • De rechtszaak van FiberNH loopt nog, maar aangezien dat feitelijk om hetzelfde onderwerp gaat verwachten we dat de provincie ook daar in het gelijk gesteld wordt. De procedures duren echter lang. We verwachten pas eind eerste kwartaal volgend jaar duidelijkheid. Zodra ook deze rechtszaak achter de rug is, kunnen we opschalen en versneld het netwerk van Breedband Hollands Kroon/Kabeltex aanleggen.

Meer achtergrondinformatie over bovengenoemde rechtszaken en het onderzoek dat Autoriteit Consument en Markt (de ACM) heeft gedaan naar hoe KPN concurrenten (zoals wij) dwarsboomt bij de aanleg van glasvezel vindt u in dit artikel.

Kan ik mijn abonnement opzeggen bij Kabeltex?

  • Wanneer het netwerk is aangelegd, kan Kabeltex u het abonnement leveren waarvoor u bent ingeschreven. Aangezien u heeft ingeschreven voor een jaarabonnement kunt u na dat eerste jaar per maand opzeggen.
  • Volgens de overeenkomst met de provincie dienen wij in 2020 klaar te zijn met aanleggen en aansluiten van alle 1650 buitengebied adressen in Hollands Kroon die zich bij ons hebben aangesloten, ook in de Wieringermeer, en kunnen wij u dus leveren.

Welke vragen moet ik stellen aan Digitale Stad (Delta Rijssen)?

Kabels in de grond wil nog niet zeggen dat het werk bijna klaar is daarom zou u kunnen vragen:

  • Gaat Digitale Stad daadwerkelijk de in huis-werkende (zogenaamde home-activated) aansluitingen op korte termijn realiseren? En wanneer dan?
  • Waarom werkt KPN wel met Digitale Stad samen en heeft KPN een soortgelijke samenwerking met de Coöperatie steeds gefrustreerd?
  • Waarom is Delta Rijssen (de eigenaar van Digitale Stad) snel gaan aanleggen en procederen toen bleek dat de Coöperatie met Kabeltex daadwerkelijk eea rond hadden?

Toch een abonnement? Let op!

Als u zich wel inschrijft bij Digitale Stad (Delta Rijssen), vanuit de gedachte dat u dan op korte termijn snel internet heeft en per maand kunt opzeggen, leest u dan alstublieft de algemene voorwaarden goed. Garandeert Digitale Stad dat uw aansluiting wordt aangelegd en zo ja, per wanneer? En kunt u per maand opzeggen? Hoe ziet de totaalsom van de tarieven eruit? De € 2,50 per maand minder buitengebied toeslag betekent niet automatisch dat de totaalsom inclusief abonnement voordeliger wordt.

Als u besluit ter overbrugging een abonnement af te sluiten, kan het belangrijk zijn om te letten op maandelijkse opzegbaarheid en de buitengebiedtoeslag ook per maand te betalen, in plaats van deze in een keer af te kopen. Koop dus niet de buitengebiedtoeslag af! Dit biedt u de vrijheid om zodra wij de rechtszaken achter ons hebben en e.e.a. bij u hebben aangelegd, u op ons/uw Kabeltex abonnement kunt overstappen zonder dat u hoge kosten heeft gemaakt.

Wij zouden het op prijs stellen dat u uw ervaringen met ons deelt, zodat wij er als Coöperatie ons voordeel mee kunnen doen. Wij waarderen uw inzet en betrokkenheid.