Breedbandinternet in buitengebied van Hollands Kroon weer een stap dichterbij

euro-coins-1129407-m[1]

Gedeputeerde Staten in de Provincie Noord-Holland heeft besloten garant te willen staan voor leningen die moeten worden afgesloten om de buitengebieden van Noord-Holland te voorzien van een snelle internetverbinding. Voor Hollands Kroon is dat goed nieuws. Als de gemeenteraad in juni besluit ook een duit in het zakje te doen, dan moet in 2018 kunnen worden gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Positief nieuws dus uit Haarlem. Gedeputeerde Staten ziet het belang van een goede, stabiele en snelle internetverbinding in. Niet alleen is deze verbinding belangrijk voor bedrijven, ook huishoudens kunnen vandaag de dag niet meer zonder. Helaas zijn er in Noord-Holland nog ruim 20.000 bedrijven en particulieren verstoken van goed internet. Zo’n 3.100 daarvan zijn gevestigd in Hollands Kroon. Een groot deel daarvan is lid van Coöperatie Breedband Hollands Kroon. 

De coöperatie werkt al 3 jaar aan de realisatie van een snelle internetverbinding. De primaire focus ligt daarbij op de buitengebieden en een aantal industrieterreinen. Daar zijn de problemen immers het grootst. Net als andere initiatieven in landelijke gebieden  kampt  de coöperatie met een lastig financieel plaatje. Hulp vanuit de overheid is noodzakelijk om het project te doen slagen.

De directie van de coöperatie is dan ook zeer verheugd met het bericht vanuit Haarlem. Als de provincie bereid is garant te staan voor de leningen die moeten worden afgesloten is het mogelijk een fors lagere rente op de lening te krijgen, waardoor het project financieel haalbaar wordt. Het wachten is dan ook op het besluit van de gemeenteraad. Zoals het er nu naar uit ziet wordt er in juni een voorstel aan de raad voorgelegd waarin beschreven wordt op welke wijze de gemeente financieel kan bijdragen. Als de gemeenteraad hier positief op antwoord kan in 2018 gestart worden met de aanleg van het netwerk.