Glasvezelnetwerk mogelijk op basis publiek-private samenwerking

fiberoptics-1178655[1]

Coöperatie Breedband Hollands Kroon ziet een samenwerking mogelijk met Kabeltex. Het Texelse kabelbedrijf is bereid te investeren in een glasvezelnetwerk in Hollands Kroon op basis van een financiële samenwerking met de gemeente. De directie van de coöperatie heeft inmiddels een formeel verzoek aan het college gedaan en hoopt op een positief besluit van de gemeenteraad zodat de aanleg van het netwerk in 2017 kan worden gestart.

Eerder dit jaar heeft de directie van Coöperatie Breedband Hollands Kroon intensieve onderhandelingen gevoerd met KPN en CIF. Helaas hebben deze onderhandelingen niet geleid tot een succes. Beide partijen kunnen onvoldoende financiële middelen in het netwerk investeren. Daar komt bij dat een (financiële) samenwerking met de overheid door beide partijen uitgesloten wordt. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat een sluitende business case niet te maken valt.

In Kabeltex heeft de directie een partij gevonden die wel bereid is te investeren en tegelijkertijd een financiële samenwerking met de overheid aan te gaan. Daarmee is er weer zicht op een realistisch eindresultaat van het project. De afgelopen drie maanden zijn gebruikt om een aantal financiële scenario’s uit te werken. Op basis van deze uitwerkingen heeft de directie van Breedband Hollands Kroon een formeel verzoek voor een financiële bijdrage gedaan bij het college van de gemeente Hollands Kroon. Deze bijdrage bestaat uit een subsidie, aangevuld met een garantstelling. Zo kan het netwerk op basis van een private investering, een investering door de gemeente en een lening met een lage rente aangelegd worden.

De huidige eigenaar van Kabeltex is al meer dan 30 jaar geleden als particulier initiatief gestart met de aanleg van het kabelnet op Texel. Aanvankelijk een coax netwerk voor kabeltelevisie, maar vandaag de dag een grotendeels uit glasvezel bestaand netwerk voor datacommunicatie zoals internet, televisie, telefoon, enz. Door Kabeltex zijn alle dorpen en al een deel van het buitengebied op Texel voorzien van glasvezel.

Op 26 januari wordt de gemeenteraad van Hollands Kroon in een openbare beeldvormende vergadering op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen. Met de juiste informatie over de juridische, technische en financiële uitdagingen moet de gemeenteraad vervolgens een besluit kunnen nemen. Het is immers de gemeenteraad die moet besluiten over een financiële deelname in dit project. Breedband Hollands Kroon hoopt dat de gemeenteraad in februari een besluit wil nemen. Als dit positief uitpakt kan de coöperatie de laatste contracten met inwoners afsluiten om vervolgens de noodzakelijke vergunningen aan te vragen en de aanleg van het netwerk te starten. Zo zou de aanleg van het netwerk in 2017 moeten kunnen starten.