Ruim 2.500 inschrijvingen voor glasvezelnetwerk

2500

Meer dan 2.500 inschrijvingen heeft Coöperatie Breedband Hollands Kroon ontvangen. De helft ervan uit de buitengebieden, de andere helft uit de kernen. Hoewel de minimum drempel die nodig is om het glasvezelnetwerk aan te leggen nog niet is gehaald ziet de directie voldoende aanleiding om het project verder vorm te geven en de breedband internetverbinding aan te leggen.

Mensen hebben nog veel vragen stelt Corry de Lange, één van de directeuren en initiatiefnemers van de coöperatie. Welke providers gaan de diensten aanbieden, wordt de buitengebiedtoeslag van kracht en welke gebieden worden als eerste aangesloten? Tijdens de zomerperiode proberen we antwoorden te krijgen en te geven op die vragen. De gesprekken met A-merk providers lopen al sinds begin van dit jaar. Zij willen graag weten hoeveel potentiële klanten zij kunnen aansluiten op ons netwerk. Dat wordt nu wel duidelijk, dus die onderhandelingen komen nu in een stroomversnelling.

De buitengebiedtoeslag leidt tot veel vragen, vult Alexander op de Weegh aan. Als mededirecteur en -initiatiefnemer werkt hij samen met Corry aan de realisatie van dit project. De hoogte van de buitengebiedtoeslag is afhankelijk van het aantal inschrijvingen, zo legt hij uit. Hoe hoger het aantal inschrijvingen, hoe lager de toeslag. Het streven is de toeslag te reduceren tot nul, zodat de inwoners van de buitengebieden net zoveel abonnementskosten betalen als de inwoners in de kernen. Mensen die zich nog niet hebben ingeschreven voor een abonnement worden dringend opgeroepen dat alsnog te doen. Ieder potentieel abonnement telt.

Nu het aantal inschrijvingen bekend is bekijken De Lange en Op de Weegh ook of er een mogelijkheid is om in een kleiner gebied te starten met de aanleg. Dan kunnen de eerste ervaringen met het netwerk worden opgedaan, waarmee men zal ervaren hoe snel en stabiel glasvezel is en de aanmeldingen zullen toenemen.

Naar verwachting wordt na de zomervakantie meer bekend gemaakt over het verdere verloop van het project.