Een buitengebied toeslag? Waarom eigenlijk?

run-for-profit-concept-2-1417328-m[1]

Onlangs is bekend geworden welke abonnementen u kunt afsluiten om het glasvezelnetwerk te gebruiken. Daarbij is ook gemeld dat voor inwoners van het buitengebied een toeslag van maximaal € 15,00 per maand wordt berekend. Deze toeslag roept veel vragen op die wij u graag beantwoorden.

Waar is deze buitengebiedtoeslag op gebaseerd?

De cöoperatie stelt zich nadrukkelijk tot doel om alle huishoudens in Hollands Kroon van een toekomstbestendige breedbandverbinding te voorzien. Niet alleen de kernen, ook de buitengebieden. Om de slagingskans van het project te vergroten hebben wij diverse scenario’s in beeld gebracht om te kijken hoe we dit financieel sluitend kunnen krijgen. Het lastigste scenario is die waarbij de kernen onvoldoende interesse hebben en in het buitengebied ook een minimale deelname te verwachten is. Om ook dat scenario sluiten te krijgen hebben wij de buitengebied toeslag in het leven geroepen. Met een toeslag van € 15,00 per maand is het mogelijk om ook dit scenario te financieren en daarmee het glasvezelnetwerk aan te leggen. Hierbij wordt uitgegaan van een deelname van 1.800 aansluitingen in het buitengebied.

Hoe hoog wordt de buitengebiedtoeslag nu echt?

De daadwerkelijke hoogte van de buitengebiedtoeslag hangt af van de daadwerkelijke deelname. Als we uitgaan van het bovenstaande “worst case” scenario en de deelname zou dan toch stijgen naar 3.000 aansluitingen, dan is de buitengebiedtoeslag al niet meer nodig. Kortom, hoe meer mensen een abonnementen afsluiten hoe lager de toeslag zal zijn en dus hoe eerder de toeslag afgeschaft kan worden.

Is het aanbod nu nog wel concurrerend?

Wij denken van wel. Voor een 100 Mbit/s downloadsnelheid bij een alles in een abonnement is het bedrag van € 54,95 een zeer concurrerend aanbod. Ook voor de inwoners van de kernen. Bedenk immers dat de bandbreedte van glasvezel stabieler en betrouwbaarder is dan de huidige koper en kabelaansluitingen. En de upload- en downloadsnelheden zijn gelijk. iets wat over de koper- en kabelaansluitingen niet geboden wordt.