Clubactie brengt aantal medestanders op ruim 2.300

verenigingsactie

Er komt steeds meer steun voor de coöperatie Breedband Hollands Kroon. Het aantal medestanders is gegroeid tot voorbij de 2.300. Dat is te danken aan de zeven verenigingen, die bij een wervingsactie werden ingezet. Zij brachten tezamen zeshonderd sympathisanten aan.

De verenigingen waren uit drie van de vier ‘deelrepublieken’ van Hollands Kroon afkomstig. Er meldde zich niemand uit de Wieringermeer, toch de grootste witte vlek als het om snel en stabiel internet gaat. En met de werving was ook nog wat te verdienen. De vier best presterende clubs mochten woensdagavond een prijs ophalen bij de Niedorper Hondenclub, tot haar eigen verrassing de winnende van deze wedstrijd. Ze wist 108 sympathisanten aan te brengen, goed voor een cheque van vijfhonderd euro. “We zijn toch lang niet de grootste van de deelnemende verenigingen,” aldus de verbaasde Jeanine Waiboer, die zich binnen deze vereniging als animator opwierp.

Onderhandelingen

Intussen heeft de breedbandcoöperatie een professionele organisatie opgetuigd. De initiatiefnemers Alexander op de Weegh en Corry de Lange vormen de directie en worden gesteund door vijf specialisten, samengebracht in een raad van commissarissen. Ze hopen binnenkort de onderhandelingen met de providers af te ronden en bekend te maken wat het maandtarief voor internet, televisie en telefonie zal zijn. Dan kan ook de voorinschrijving van de abonnees beginnen

Als zich tienduizend hebben aangemeld – ruim de helft van het potentieel – is dat voldoen- de voor een financiering. Met 2.300 sympathisanten is er nog een hele weg te gaan, maar de werving wordt voortvarend aangepakt. Het is noodzakelijk dat abonnees zich al van tevoren aanmelden, want op dat bestand zal de financier de haalbaarheid van het plan beoordelen. Abonnees gaan pas betalen als ze werkelijk aangesloten zijn.

“Hopelijk helpen de verenigingen ons voor de werving ook weer met ideeën. We zijn in elk geval van plan de vrijwilligers, die zich hiervoor willen inzetten, verkooptraining te geven,” aldus De Lange. Snel internet is een nutsvoorziening, vindt ze. En niet alleen in het buitengebied is er gebrek aan, er zijn ook in de dorpskernen al klachten over de traagheid. Het dataverkeer neemt nu eenmaal snel toe, door het groeiend gebruik van voorzieningen als You Tube, Netflix en allerlei online-games. “En voor ondernemers buiten de kernen wordt het zo langzamerhand bezwaarlijk, dat er geen snel internet is. Sommigen kunnen in het buitengebied of op een bedrijventerrein al geen zaken meer doen. Dat is niet goed voor de economische ontwikkeling van dit gebied.”

Bij de werving zal een voormalige SRV-wagen worden ingezet. Van de 2.300 medestanders hebben zo’n honderd zich als vrijwilliger voor dit werk opgegeven. “ Hen gaan we eerst benaderen. We moeten snel veel voorinschrijvingen hebben, want dat is de basis van de financiering. Glasvezelkabel aanleggen in het buitengebied is duur. Providers investeren het liefst in kernen, omdat ze daar snel hun kosten terugverdienen. Als je een afschrijvingstermijn van twintig jaar neemt in plaats van zes of zeven jaar, wordt het gemakkelijker haalbaar. Wij kunnen dat doen, omdat we een coöperatie zijn. Wij hebben geen winstoogmerk.”

Zwerfhondenclub

De Niedorper Hondenclub kan het gewonnen bedrag van vijfhonderd euro goed gebruiken. De vereniging moet binnenkort weer eens verhuizen, voor de twintigste keer in vijfendertig jaar. Ze noemt zich zelf daarom ook wel ‘zwerfhondenclub’. De eigenaar van het land, waarop ze haar containergebouw nu heeft staan, heeft andere plannen met het terrein. “We hebben nu een locatie op het oog bij de Trambaan in Winkel. De vergunningprocedure loopt. Het liefst zouden we een definitief onderkomen hebben en daarvoor hopen we mee te kunnen liften met het motorsportcentrum in de Wieringermeer,” aldus voorzitter Frank Mosch.

De Polderse sportverenigingen ZAP en Kleine Sluis eindigden met elk 63 sympathisanten op een gedeelde tweede plaats en vingen driehonderd euro, vierde werden de gebruikers van de Willibrorduskerk te Haringhuizen met veertig aanmeldingen, nog altijd goed voor honderd euro. Deze drie clubs waren niet vertegenwoordigd bij de prijsuitreiking. “Dan sturen we de cheques maar op. Per postduif, want per e-mail gaat het te  langzaam,” grijnsde Op de Weegh.

Bron: Wieringer Courant, Henk Cornelissen