Toekomstgericht denken: Ontwikkelingen gaan razendsnel

cassettebandje

Draagkracht voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Hollands Kroon vraagt vooral om bewustwording. Antwoorden op vragen waar u wellicht niet altijd bij stil staat kunnen daar een bijdrage aan leveren. In de rubriek ‘Toekomstgericht’ geven wij u regelmatig een antwoord op een vraag die nu nog niet aan de orde is, maar met rasse schreden naderbij komt.

Sinds de ontwikkeling van de personal computer in de jaren 80 en de komst van internet lijkt de technologie zich in een razend tempo te ontwikkelen. In ruim dertig jaar zijn de apparaten waarmee je je op het World Wide Web kunt begeven vele malen compacter geworden. De dertigers en veertigers van nu groeiden nog op met cassettebandjes om een spelletje op programma te laden. De diskette was destijds al een overwinning op zich, maar daar bleef het niet bij. Na de komst van de cd-rom kreeg iedereen de mogelijkheid om zelf cd’s te branden. Inmiddels zijn de USB-sticks niet meer weg te denken. Een harde schijf nog kleiner dan een aansteker.

Niet alleen de apparaten zijn kleiner en sneller geworden. Ook de internetsnelheid ging mee in de ontwikkelingen. Maar inmiddels kan de reguliere kabelverbinding de snelheid van de ontwikkelingen nauwelijks nog volgen. Steeds meer apparaten binnen een huishouden vragen om verbinding en dus bandbreedte. Het tabletgebruik neemt hand over hand toe. Kinderen in het basisonderwijs maken er zelfs al veelvuldig gebruik van.  Handige applicaties maken het mogelijk om snel en overzichtelijk te werken. Zelfs de laptop lijkt daarmee op zijn retour. En wie had dat dertig jaar geleden durven denken.

Om iedereen binnen een huishouden gelijktijdig gebruik te kunnen laten maken van zijn of haar tablet, laptop, spelcomputer of HD-televisie is eenvoudigweg snelheid nodig. Die snelheid biedt glasvezel. Glasvezel is daarnaast voorbereid op de bandbreedte van de toekomst. Een technologische toekomst die nog veel sneller op ons af gaat komen.