Misverstand van de week: u bent al klaar voor de toekomst

light-842983-m[1]

Niemand heeft een glazen bol waarmee de toekomst voorspeld kan worden, maar dat de behoefte aan bandbreedte de komende jaren zoveel toeneemt dat realisatie van een glasvezelnetwerk noodzakelijk is, is wel duidelijk.

Dat de behoefte aan bandbreedte de afgelopen jaren flink is toegenomen is wel duidelijk. Een jaar of 10 geleden was een 1Mb/sec verbinding nog voldoende. Inmiddels zijn verbindingen van minimaal 30Mb/sec de norm. Oorzaak van deze behoefte aan bandbreedte is de ontwikkeling van allerhande nieuwe diensten. Denk aan het toegenomen gebruik van Uitzending Gemist, Netflix, HBO, Facebook, Twitter enzovoort. Ook verplaatsen we steeds meer gegevens “naar de cloud”. Via diensten als Google Drive en Dropbox zetten we onze gegevens niet meer alleen op onze harddisk, maar ook in het internet. Om dit te kunnen doen is een verhoogde bandbreedte, zowel download als upload, noodzakelijk. En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe diensten die ontwikkeling zijn, zoals bijvoorbeeld zorg-op-afstand.

In 2012 heeft TNO onderzoek gedaan naar de stand van de techniek op het gebied van de bestaande kabelnetwerken. Uit het rapport blijkt dat er flink geïnvesteerd moet worden om de snelheid op bestaande netwerken te verhogen. Er zijn verschillende opties mogelijk, variërend van het gebruik van nieuwe softwaretechnieken tot het fysiek verkorten van kabellengtes. Als deze investeringen worden gedaan is het mogelijk snelheden tot ca. 1,6Gb/sec download te halen. Dit lijkt veel, maar is altijd nog bijna een factor 1000 lager dan wat nu al mogelijk is op glasvezel. Met andere woorden: glasvezel biedt nu al bijna 1000 keer meer snelheid dan de conventionele kabels ooit zullen halen. En de ontwikkelingen op het gebied van glasvezel staan ook niet stil. Wie is er nu eigenlijk klaar voor de toekomst?